1. április 14-én 16 óra

Tárlatlátogatás Vasarely Múzeumban az OSAS csoport kiállításán

Tárlatvezető Haász Katalin festőművész, a kiállítás kurátora.

Beke László munkája

„A kiállítás témája a rajz, amely a képi gondolkodásban a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb eszköz, technika. A gondolkodás és a folyamat közvetlen és elsődleges megjelenítése. 

Amikor az első rajz megszületik, akkor az absztrakciót is átéljük és ezzel a tudással együtt növünk fel.

A rajz sokféle lehet, például nyitott, folytatható, konceptuális, meditatív, kereső, véletlennel játszó, vázlat jellegű.

Minden művész gondolkodását mutatja, a legegyszerűbb és legbonyolultabb dolgot is el lehet magyarázni rajzzal – vagy a segítségével. A rajzhoz fűződő viszonyról eleve érdekes gondolkodni, a különbözőségek és hasonlóságok izgalmas összevetése ez a kiállítás.  Néhány kiállító szövegben is megfogalmazza ezt a viszonyt.”

 FESTÉSZETET KEDVELŐK KÖRE – a művészeti szépség Klubja

Találkozunk 4 óra előtt 10 perccel a múzeum pénztárában. 1033 Budapest, Szentlélek tér 6.

 

április 21-én 16 óra

 „Tavaszi tárlat” című kiállítás megtekintése a K28 Galériában.

   Kontúr Balázs munkája

A Kazinczy utca egyik polgári lakásában nyílt meg a K28 galéria és szellemi műhely.

A galéria alapító-vezetői – Kontur Balázs és Kontúr Attila, valamint Varga Kristóf – a hely koncepciójának meghatározásakor olyan szellemi műhely létrehozását célozták meg, amely a Fajó János festőművész által képviselt tiszta forma elvét követi. Kontur Balázs és Varga Kristóf, maguk is Fajó tanítványai, rendszeres résztvevői voltak a képzőművész által is vezetett Szerencsi Szabadiskolának, melynek szellemisége a konstruktivizmus művészetszemléletéből és a geometrikus tradíciókból építkezett. Ezt az eszmeiséget szeretné továbbörökíteni a K28 lakásgaléria a két volt tanítvány művészeti vezetésével.

A K28 működési struktúrája a Szerencsi Szabadiskolához hasonlóan hármas célt követ. Akárcsak a művésztelep, a galéria is az elmélet–alkotás–kiállítás egységét igyekszik biztosítani előadásokkal, workshopokkal, tárlatokkal. Mindehhez kapcsolódnak a pilisi nyári táborok, melyek szintén a szabadiskola mintájára jöttek létre.

A galériában a nyári hónapok kivételével havi rendszerességgel követik egymást a tárlatok. A kiállító művészek válogatása során elsődleges szempont, hogy kapcsolódjanak a K28 által képviselt szellemiséghez. Így kerültek a galéria falaira többek között Milasovszky László, Sallai Tibor, Saxon-Szász János, Niran Judit, Kiss Andrea és Berta Julianna, Bátorfi Szabolcs Gályász AnettBoros Tamás munkái.

(Molnár Zsuzsanna)

FESTÉSZETET KEDVELŐK KÖRE – a művészeti szépség Klubja

Találkozunk 4 óra előtt 10 perccel a galéria előtt. Budapest, VII. Kazinczy utca 28.